Žuvėja: kokybiška šamų produkcija - reikalaujanti ne tik kruopštaus, nuoseklaus, bet ir atsakingai organizuoto darbo

2014 metais gimė prekės ženklas ŽUVĖJA. Gamintojų veikla apima Afrikinių šamų (lot. Clarias gariepinus) auginimą, perdirbimą bei produktų paruošimą.

Per kelerius metus ŽUVĖJA asortimentas išsiplėtė - gaminama švieži, rūkyti, džiovinti, konservuoti gaminiai.

Gamybos procese naudojamos natūralios, neperdirbtos žaliavos. Be technologinio būtinumo, produktų ruošime nenaudojami maisto priedai, tokie, kaip skonio stipriklis (E621), konservantai, dažiosios medžiagos ar kitos sintetinės cheminės medžiagos, plačiai naudojamos maisto pramonėje.

Taikomi tausūs gamybos būdai, kad būtų išsaugotos maistinės medžiagos, natūraliai esantys vitaminai, mineralinės medžiagos.

Produkto gamybos ir apdirbimo procesuose naudojamas tik rankų darbas – jokio mechaninio apdorojimo. Tausios gamybos procesai prasideda nuo gyvos žuvies paruošimo perdirbimui. Pradžioje būna perlaikymo stadija, kai žuvis tam tikrą laiką laikoma specialiose sąlygose (tekančiame vandenyje ir be maitinimo) kad “išsivalytų” ir neturėtų jokio pašalinio kvapo ar poskonio. Taip prarandama iki 10 % žuvies svorio, tačiau gaunama išskirtinė žaliavos kokybė.

Vėliau naudojama bestresinė žudymo metodika, tai yra žuvis guldoma ant ledo ir atvėsusi ji ramiai “užmiega”. Tokiu būdu išsaugomos visos maistinės medžiagos vitaminai, polinesočiosios ir omega rūgštys ir labai gera filė struktūra (toks apdorojimo metodas tinka tik šiltavandenėms žuvims).

Tolimesniame gamybos procese naudojamas tik rankų darbas ir paprasčiausi filetavimo įrankiai: peiliai, šakutės-laikikliai. Paruošti gaminiai dedami į PP indelį ir supakuojami, naudojant apsaugines dujas (MAP – pakuotės su modifikuota atmosfera, o dujų mišiniai paprastai yra sudaryti iš normalių atmosferos dujų: anglies dioksido (CO2), azoto (N2) ir deguonies (O2)), tai leidžia išsaugoti stabiliai aukštą gaminio kokybę visą tinkamumo vartoti laikotarpį. Visa pakuotė gaminama iš medžiagų, tinkančių antriniam perdirbimui.

Kaip ir auginime, taip ir gamyboje nenaudojami cheminiai priedai, tik natūraliu būdu atskleidžiamos geriausios šios žuvies savybės, kurią pirkėjai gauna visada tik šviežiausią.