Grilis, kepsninė ar šašlykinė? Ką pasirinkti?

Paprasčiausias prietaisas mėsai kepti yra šašlykinė. Tai atvira dėžė ant kojelių su nedidelėmis įpjovomis iešmams padėti. Šašlykinėje kuriamos anglys arba malkos, kepama ant plieninių iešmų ar specialių grotelių. Kadangi šašlykinės yra labai nedidelės, jas labai patogu pasiimti į gamtą. Priežiūros šašlykinei irgi daug nereikia. Keletą kartų perbraukei vieliniu šepečiu ir viskas...

Sudėtingesnis prietaisas yra kepsninė. Tai kiek patobulinta šašlykinė, bet su specialiu dangčiu. Kepsninės būna dažniausiai apvalių formų, kadangi čia esmė yra ne tik mėsos kepimas, bet ir teisingas dūmų paskirstymas. Taip mėsa gali būti ne tik kepama, bet ir karštai parūkoma. Kepsninėje paprastai jau būna sumontuotos grotelės, papildomai grotelių pirkti nereikia. Kepsninėje sudėtinga kepti ant metalinių iešmų, nes būtinos specialios angos, kurių yra ne visose kepsninėse. Šiuo metu populiariausios yra kiaušinio formos kepsninės, arba kiek pigesnės – metalinės statinės formos kepsninės. Jų yra įvairių dydžių, tad ne visas lengva vežtis į gamtą automobilio bagažinėje.

Sudėtingiausias prietaisas yra grilis. Tai patobulinta kepsninė, kurioje mėsa kepama ant rifliuoto metalo lakšto, o ne grotelių, dedamų virš ugnies. Grilis dažniausiai yra elektrinis arba dujinis, anglys čia nenaudojamos. Kai prietaisas elektrinis, jame gali būti montuojama visokių daviklių, rodančių temperatūrą ir valdančių kepimo laiką. Tai itin efektyvus prietaisas skirtas praktiškai bet kokiam maistui ruošti. Griliai gali būti nedideli ir gana griozdiški, vežami ant karučių. Kadangi jie elektriniai, į gamtą vežtis tokių nereikia. Tam yra nedideli dujiniai griliai, kurie veikia su nedideliais dujų balionėliais.