Naudinga žinoti renkantis tinkamiausią šiltnamį.

Kaip išsirinkti tinkamiausią šiltnamį?

Artėjant sodininkystės sezonui dažnai pagalvojame kokį šiltnamį geriausi rinktis? Kokia danga bus tinkamiausia, kaip apskaičiuoti dydį ir kitus svarbius dalykus. Šiltnamis puikus pasirinkimas tiems, kurie nori mėgautis savo užaugintomis daržovėmis jau nuo ankstyvo pavasario. Žinant į ką atkreipti dėmesį, pasirinkti geriausią šiltnamį nėra sudėtinga, tad štai jums keletas patarimų, kurie padės tai padaryti lengviau.

Šiltnamio vieta

Šiltnamio vietos pasirinkimas, vienas svarbiausių aspektų norint turėti gausų derlių. Pradžioje reikėtų nuspręsti kokį žemės plotą pasiryžote skirti šiltnamio įrengimui. Žinant žemės plotą, kuriame bus surenkamas šiltnamis galima apsvarstyti kitus svarbius dalykus, tokius kaip saulės šviesa. Šiltnamiuose auginami augalai turi gauti daug saulės, tad ir statiniui geriausia parinkti pačią saulėčiausią vietą. Įsitikinkite, kad nebūtų per daug pavėsio, rūgščios žemės ir per daug drėgna. Jei dirvoje bus per daug vandens, augalai prastai augs ir gali žūti dėl deguonies trūkumo. Specialistai pataria, kad geriausia, kai šiltnamis statomas taip, kad jo šonus apšviestų saulė iš rytų ir vakarų, o galai būtų atsukti į šiaurinę bei pietinę puses. Taip saulės šiluma pasiskirstys efektyviau, o temperatūra viduje bus tolygesnė. Šiltnamis turėtų būti atitrauktas nuo kitų statinių bent per kelis metras.

Šiltnamio dydis

Šiltnamį planuokite pagal jo vietą ir jūsų poreikius, tačiau visada patariama įsirengti didesnį. Tokiu atveju augalams bus daugiau erdvės, oras galės laisviau cirkuliuoti, geriau išsilaikys šiluma. Be to, rečiau pasodinti augalai gaus daugiau saulės, juos mažiau puls kenkėjai ir ligos. Sprendžiant dėl šiltnamio dydžio ir aukščio, atsižvelkite į tai, ką ir kokiais kiekiais planuojate auginti. Pavyzdžiui, ruošiantis sodinti salotas, paprikas, baklažanus, ridikėlius ir kitas žemaūges daržoves, pilnai užteks ir žemesnio šiltnamio iki 1,50 m aukščio. Tuo tarpu ruošiantis sodinti aukštesnius augalus, pavyzdžiui, agurkus ar aukštaūgius pomidorus, galima įsigyti šiltnamį, kurio aukštis – 1,70-1,80 m. ir daugiau. Jeigu šiltnamyje auginsite įvairias daržoves, tuomet geriau rinktis ilgesnį ir erdvesnį šiltnamį. Taip pat pagalvokite ir apie komfortą, kad nereikėtų dirbti jame susilenkus.

Šiltnamio forma

Rinkdamiesi šiltnamio formą, atkreipkite dėmesį į tai, kokias daržoves norėsite auginti. Populiariausi yra arkiniai arba šlaitiniai šiltnamiai. Arkinės konstrukcijos šiltnamiuose saulės spinduliai tolygiai pasiskirsto visame plote, todėl augalai gauna vienodą kiekį šilumos ir šviesos, o žiemą ant jų neužsilaiko sniegas. Jie lengviau montuojami ir prižiūrimi. Arkinės formos šiltnamiai yra žemesni, todėl labiau tinka neaukštiems augalams. Šlaitiniai šiltnamiai – puikus pasirinkimas, jei ketinate auginti į viršų besistiebiančius augalus. Jų konstrukcijos yra tvirtos, todėl galima tiesti visų tipų dangas: stiklą, polikarbonatą ar plėvelę. Šlaitiniai šiltnamiai populiarūs ir dėl stogo funkcionalumo. Jame galima įsirengti atidaromus langus, tad šiltnamis geriau vėdinamas.

Šiltnamio funkcionalumas

Pasirinkite šiltnamį, kuris yra gerai izoliuotas ir turi tinkamą ventiliaciją. Geriausias šiltnamio vėdinimas yra per stogą. Karštas oras kildamas į viršų pasišalina per stoglangius. Geras vėdinimas ypač aktualus auginant pomidorus, o agurkams tai nėra labai svarbu, jie mėgsta šiltą ir tvankų orą. Jeigu jūs neturite galimybės patys atidarinėti stoglangių ir kontroliuoti vėdinimo, kad augalai neperkaistų arba neišeitų ypač pavasarį jiems reikalinga šiluma, pasirūpinkite automatiniais stoglangių atidarytuvais.

Geras šiltnamis turėtų būti universalus, kad būtų galima pridėti komponentų. Nesvarbu, ar norite pridėti papildomų priedų, kad padidintumėte šiltnamio produktyvumą, ar pridėti praplėtimo rinkinį, kad turėtumėte dar daugiau auginimo vietos. Taip pat geras šiltnamis turėtų atlaikyti ir atšiaurius orus, tokius kaip vėjas, sniegas ir kruša bei būti atsparus smūgiams.

Verta atkreipti dėmesį į arkų tankumą, kokį maksimalų atlaikomą svorį nurodo gamintojas, kaip šiltnamis tvirtinasi prie pagrindo, ar įkasamas, ar jam reikalingas pamatas. Labai svarbu šiltnamį pritvirtinti pagal instrukciją.

Reiktų pasidomėti, kiek yra durų bazinėje komplektacijoje, ar durys skeltos į dvi dalis ir yra galimybė atidaryti langelius jose (svarbu, kad būtų du), ar yra galimybė montuoti stoglangius, jei yra poreikis jiems. Jei norite šiltnamio augalus prižiūrėti lengviau, patariama įsirengti laistymo sistemą, takelius ar lentynas, kuriose galima laikyti ir smulkius įrankius, ir vazonėlius.

Šiltnamio danga

Vienas svarbiausių sprendimų renkantis šiltnamį yra jo danga. Norint šiltnamį įsirengti pigiau, galima naudoti specialią plėvelę, tačiau reikėtų paminėti, kad taip dengtas šiltnamis nebus tvirtas ir ilgalaikis.

Šiuo metu yra ypač tvirtų plėvelių, kurios tarnauja tris kartus ilgiau nei paprastos, žinoma, tokia plėvelė kainuoja gerokai brangiau nei įprastos plėvelės. Derėtų paminėti, kad plėvele dengtas šiltnamis neturi tokios geros šilumos izoliacijos kaip polikarbonatas. Dažniausiai plėvelė klojama ant plastikinio, medinio, rečiau metalinio karkaso. Pagrindiniai plėvelės trūkumai: ji greitai praranda skaidrumą, sutrūkinėja, taip pat ją reikia prieš žiemą nuimti ir atėjus pavasariui uždėti iš naujo. Plėvele uždengtus šiltnamius lengva perkelti į kitą vietą.

Nors stiklas atrodo patvarus ir estetiškas pasirinkimas jis yra rečiausiai naudojamas dėl jo neatsparumo smūgiams. Stikliniam šiltnamiui reikia tvirto karkaso. Tokia danga lengvai praleidžia šilumą, todėl saulėtomis dienomis reikia stebėti temperatūrą ir šiltnamį vėdinti.

Dažniausiai sodininkai renkasi polikarbonatinius šiltnamius. Polikarbonatas – tai skaidrus polimeras, išsiskiriantis itin dideliu atsparumu smūgiams, net ir esant žemoms temperatūroms, mechaniškai tvirtas, gerų dielektrinių ypatybių, atsparus radiaciniam spinduliavimui. Polikarbonato lakštai yra lengvai montuojami ir ilgalaikiai. Tvirta konstrukcija ir danga gali tarnauti net apie 20 metų. Polikarbonato danga turi gerą šilumos izoliaciją, nereikalauja daug priežiūros, laužo saulės spindulius, todėl apsaugo augalus nuo perkaitimo. Ši medžiaga gerokai lengvesnė už stiklą, todėl iš polikarbonato dangos pagamintą šiltnamį galėsite jį pernešti iš vienos vietos į kitą.

Polikarbonatinius šiltnamius galima komplektuoti su 4 mm arba su 6 mm danga. 6 mm danga yra svarbu, kuomet pradedama daiginti labai anksti šildomuose šiltnamiuose. Ši yra šiek tiek tvirtesnė už 4 mm dangą ir atsparesnė nedidelei krušai.

Polikarbonatą būtinai rinktis su UV danga iš vienos pusės. Polikarbonatas iš abiejų pusių yra dengtas apsaugine plėvele, vienoje pusėje plėvelė turi įvairius užrašus gali būti pažymėtas gamintojas ar pagaminimo šalis, „UV protected side“, vadinasi ta pusė, kuri su užrašais yra su UV apsauga, ją reikia montuoti atsukus į lauką. Dažnai žmonės nuplėšia plėvelę ir paskui supainioja puses, todėl patartina iškart kamputyje pasižymėti UV atsparią pusę.

Šiltnamių priežiūra

Žiemos metu taip pat svarbu prižiūrėti savo šiltnamį. Stiprūs vėjai virš 20 m/s gali sugniuždyti šiltnamius. Verta pasidomėti, ar gamintojai papildomai neparduoda sutvirtinimų ar atramų. Tai svarbu ir dėl gausaus sniego. Net apvalius arkinius šiltnamius patartina nuvalyti, nes sniegas tirpdamas tampa sunkus ir ne visada nučiuožia, pasitaiko, kad šiltnamius sugadina.